Skip to main content

Om Ter Apel en andere opvanglocaties te ontzien, voerde het demissionaire kabinet Rutte IV begin dit jaar de spreidingswet in, waarmee asielzoekers evenredig over het hele land worden verdeeld. Het Rijk kan gemeenten met deze wet dwingen om te voldoen aan hun verantwoordelijkheid.

(Uitgelichte foto: Gemeente Bloemendaal)

Amper vier maanden nadat de wet van kracht werd, kondigde de nieuwe coalitie vorige week aan de spreidingswet te willen schrappen. Daarmee worden gemeenten die solidariteit met gemeenten met veel asielzoekers aan hun laars lappen, beloond: Nu al stoppen sommige van deze niet-solidaire gemeenten met het voorbereiden van opvangplekken.

Uit het vakblad Binnenlands Bestuur: Gemeenten met welvarende en hoogopgeleide inwoners moeten volgens de regels van de Spreidingswet tot wel twee keer zoveel asielzoekers per hoofd van de bevolking opvangen dan armere gemeenten. Dat blijkt uit berekeningen gedaan door Binnenlands Bestuur. In de formule die het rijk gebruikt om tot een indicatieve verdeling per gemeente te komen is opleidingsniveau, inkomen en werk van de inwoners van groot belang.

Hert intrekken van de Spreidingswet is dus een vorm van de-nivellering: De welvarende gemeenten met rijkere inwoners schuiven de asielopvang af naar minder welvarende gemeenten met minder draagkrachtige inwoners.

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/spreidingswet-geeft-twee-keer-zoveel-asielzoekers-aan-rijke-gemeenten

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achter!x