Skip to main content

VAAK GESTELDE VRAGEN

Wat is DeSolidariteit? Waar staat ze voor?

Solidariteit is essentieel, vooral nu. DeSolidariteit is een stichting die solidariteit volledig op de agenda wil zetten. Nederland kan niet zonder. Het is een initiatief van vrijwilligers en wordt erdoor geleid.

Het is een basisbeweging die mensen samenbrengt. Zonder onderscheid. Verbonden door de behoefte om er een sociaal Nederland van te maken. Het is zeker geen politieke partij!

Vervangt die ook niet!  Schept wel de sfeer waarin een politieke partij die haar best doet om echt een solidaire samenleving te scheppen kan gedijen.

Onze keuze is absoluut: Een solidaire samenleving is onmisbaar om economisch, sociaal en cultureel te overleven. Een ratrace niet!

Wat gebeurt er met mijn bijdrage?

DeSolidariteit is volledig non-profit. Bestaat nu alleen dankzij particuliere bijdragen en de inzet van vrijwilligers. Heeft donatiegelden hard nodig. Het geld gaat naar vrijwilligersvergoedingen voor communicatie, reiskosten, soms locatiehuur voor themagroep-bijeenkomsten, en het financieren van onderzoek. Zo helpt jouw geld solidariteit te bevorderen. Ons land humaner te maken. We hebben al gauw de ANBI-status gekregen. Je kunt dus je donatie nog fiscaal aftrekken ook. Grotere donaties kunnen zelfs tot een eigen financieel voordeel leiden.

Hoe is DeSolidariteit georganiseerd? Hoe werkt het met elkaar?

DeSolidariteit kent een klein bestuur dat krachtdadig kan handelen. Het heeft 4 bestuurders, waarvan een man. Voorzitter is dr. Bert Breij. Gezocht wordt naar een hele goede vijfde bestuurder. Het kent facilitaire units voor communicatie (waaronder pr, public affais, site) en administratie. Van uitermate groot belang zijn de 9 thema-units. Die staan ieder onder strakke eigen leiding. Elke unit kan onder een algemeen thema meerdere specifieke thema’s oppakken. De units hebben algemene thema’s en zijn verdeeld in: Inkomen, Onderwijs, Zorg, Arbeid, Milieu/Klimaat, Internationaal, Democratie/Rechtstaat, Cultuur. De units zijn autonoom, moeten aan voorwaarden voldoen en zijn prestatieplichtig. Voorwaarde is dat alles wat er gedaan wordt zoveel mogelijk solidariteit en grote waarde voor in de praktijk dient. Het zijn ieder denk- en doetanks die gedachtengoed ontwikkelen en daarmee de boer op gaan. Op elk specifiek thema zit maximaal zo’n tien personen. Bijvoorbeeld: uit de praktijk zelf, ervaringsdeskundigen en academici. Ze bereiden petities, presentaties, stellingen, etc. voor en helpen bijvoorbeeld politici (mits die voor een solidaire samenleving en de praktijk gaan) bij moties. Helpen ook in allerlei praktijksituaties. Ondernemingsraden kunnen ook geholpen worden. Niet dat DeSolidariteit het overneemt, maar wel raad geeft of een zetje geeft.

De sympathisanten en zeker ook de donateurs zijn uitgenodigd om ideeën en gedachten voor te houden. Dat kan ook leiden tot het oppakken van een specifiek thema.

Allianties met organisaties die ook voor de solidariteit gaan worden aangegaan. Echter met geen enkele politieke partij, gezien als partij. We zijn links noch rechts noch het midden: we gaan voor een solidaire humane samenleving.

Voor ieder van ons! Help ons met je sympathie en liefst ook donatie! Dan help je ook jezelf!