Skip to main content

Door Bert Breij. Beeld: Ministerie van Binnenlandse Zaken – training bijstandseenheid.

Wie gezond oud wil worden moet gewoon eerder stoppen met werken.

Afgelopen zondagmiddag hoorde ik Hugo Borst, de bekende voetbaljournalist (radio), zijn nu bijna traditionele wekelijkse stelling uitspreken. Zijn stelling was dit keer dat het werk van de politie zo zwaar is dat vroegpensioen voor haar moet blijven gelden. De tijdelijk regeling dreigt te verdwijnen.

Hij rechtvaardigt ook dat de politie voor dit doel staakt en dat burgemeester Aboutaleb de “klassieker” Feijenoord-Ajax bij afwezigheid van de politie-inzet niet door laat gaan.

Het valt te voorspellen dat nogal wat politiemensen eerder gaan stoppen om gezond te blijven. Ook als de regeling zal worden afgeschaft. Ook al kost dat de meeste dienders geld. Dat zal voor vele andersoortige beroepsbeoefenaren eveneens gelden, zoals in de zorg. De huidige tijdelijke regeling, de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU), loopt eind 2025 af.

Eerder uittreden, ook al kost dat geld, valt te verwachten bij wie ongezond of zwaar werk doet. Zeker als men ouder wordt. Mijn proefschrift uit september 2017, “Eerder weg om gezond actief te blijven” ondersteunt deze verwachting. Het betreft hier oudere, perspectiefvolle lager en middelbaar opgeleide technici. Zij traden vrijwillig vroegtijdig uit. Immateriële redenen domineerden over materiële. Hun gezondheid was hen te lief. Ik voorspel dit ook voor andere branches waar zwaar werk wordt verricht, met name als het om gevorderde leeftijden gaat. 

Het proefschrift van dr. Bert Breij, ‘Eerder stoppen om gezond actief te blijven’: https://research.vu.nl/ws/portalfiles/portal/42785727/complete+dissertation.pd

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achter!x