Hanna Jacoba (Annie) Averink wordt in 1913 geboren in Enschede. Annie’s ouders scheiden als Annie nog jong is en Annie blijft bij haar moeder, die snel hertrouwt. Annie groeit op in een samengesteld gezin, waar ze zich niet altijd thuisvoelt. Als het gezin in 1926 naar Amsterdam verhuist gaat de jonge Annie – ze is dan pas dertien jaar – aan het werk. Annie’s moeder stelt voor dat Annie wat afleiding van haar vele werk kan vinden bij de Arbeiders Jeugd Centrale, de jongerenorganisatie van de socialisten. Maar Annie voelt zich meer aangetrokken tot de Zaaier, de communistische jongerenbeweging. Annie sluit zich aan en werkt jarenlang onvermoeibaar voor haar ideaal: het communisme inzetten om een beter leven te bieden aan lagere klassen.
Ook na de oorlog blijft Annie loyaal aan de CPN. Ze wordt een voorvrouw van de partij en kamerlid, en bovendien wordt ze actief in de Nederlandse Vrouwen Beweging (NVB). Ook blijft Annie haar levenlang bevriend met Evgeni. Annie blijft geloven in haar ideaal van een socialistische heilstaat, maar op haar sterfbed, in 1991, ziet ze in dat van de idealen weinig terecht is gekomen. Het socialisme zoals zij het voor ogen had blijkt nergens verwezenlijkt te zijn.
Lees het hele artikel op https://tinyurl.com/27y5tsfw
Meer weten over Annie Averink?
Het Huygens Instituut, Averink, Hanna Jacoba (1913-1991)
Zie ook de documentaire Kameraden (IKON, 1993)
Zie ook:
Na de oorlog is in de samenleving echter voornamelijk het gewapend verzet in herinnering gebleven dat vooral werd uitgevoerd door mannen. De cruciale rol die vrouwen speelden binnen het verzet krijgt hierdoor tot vandaag nauwelijks aandacht.
Vrouwen waren belangrijke schakels in de infrastructuur van het verzet en werden, juist omdat ze vrouw waren, minder snel verdacht van verzetswerk. Hun werkzaamheden gingen van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale pers maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties.
https://noord-hollandsarchief.nl/ontdekken/tentoonstellingen/vrouweninverzet