“Niemand betwist het recht van een mens om te leven, maar waarom geldt dit dan niet voor andere levende wezens? Natuurlijk ben ik boos en gefrustreerd hoe we als mensheid omgaan met de natuur, hoe we onszelf boven de natuur stellen en onze toekomst aan het vernietigen zijn. Maar ik ben ook hoopvol”, aldus milieujurist Jessica den Outer, auteur van het boek ‘Rechten voor de Natuur’.
Jessica ging op haar zestiende rechten studeren en op haar drieëntwintigste werd ze erkend als één van de jongste experts op het gebied van rechten voor de natuur binnen het Harmony with Nature-netwerk van de Verenigde Naties. Inmiddels heeft ze de Verenigde Naties toegesproken en weet ze bij steeds meer Nederlandse politici de rechten van de natuur (hoger) op hun agenda te krijgen. Ze heeft een wereldwijd netwerk van mensen die betrokken zijn bij succesvolle initiatieven om natuur een rechtspersoonlijkheid te maken en is betrokken bij tal van Nederlandse initiatieven zoals het project Maas in de Wet.
“In 2019 constateerde de Verenigde Naties dat de Rechten voor de Natuur de snelst groeiende juridische beweging van de eenentwintigste eeuw is. Bovendien zijn er wereldwijd steeds meer succesvolle burgerinitiatieven die de natuur een juridische stem hebben gegeven en zijn er ook positieve ontwikkelingen in Nederland.“De natuur heeft altijd al een stem gehad, maar nu is het tijd om te leren luisteren.”
Bron: Maatschappij. Auteur: Willem Vreeswijk. Lees hier verder: https://maatschapwij.nu/duurzaam/recht-doen-aan-de-natuur/