“Globalisering verbetert miljarden levens. Ook dankzij China”
Het Westen legt het in het Zuiden in toenemende mate af tegen de groeiende invloed van China. The Economist schrijft daarover. En met name over het succes van Chinese ondernemers. De redactie van dit tijdschrift merkt in het algemeen op. Dat:
In een tijd waarin de globalisering onder vuur ligt, bevat dit een belangrijke les voor beleidsmakers: dat handel buitengewone voordelen kan opleveren. Miljarden levens zullen worden verbeterd door een ruimere keuze aan goedkope, innovatieve en groene goederen. Transsion’s smartphones van $ 100 betekenen dat sommige van ‘s werelds armste mensen nu alle kennis en diensten die het internet te bieden heeft, binnen handbereik hebben. Betaalbare medische hulpmiddelen zullen talloze levens redden. Goedkope, klimaatvriendelijke technologieën maken het waarschijnlijker dat ontwikkelingslanden in staat zullen zijn hun uitstoot van broeikasgassen onder controle te houden, zelfs als ze rijker worden en hun bevolking groeit.
DeSolidariteit merkt hierbij op dat de schaduwzijde niet wordt vermeld: Machtige multinationals: Grote bedrijven krijgen nog meer macht in een geglobaliseerde wereld. Ze kunnen als een octopus hun tentakels uitspreiden over verschillende landen en markten. Dat geldt ook voor naties met een duidelijk ook politieke agenda en grip op economische machten. Ook uit op de grondstoffen. Milieu-uitdagingen: Globalisering heeft een prijs. Meer transport betekent meer uitstoot van broeikasgassen. Internationale solidariteit lijkt, maar is veelal schijn.
Uit: The Economist: https://www.economist.com/leaders/2024/08/01/chinese-companies-are-winning-the-global-south
Beeld: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electronics_factory_in_Shenzhen.jpg